Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 13:46

Η Ναυαρίνου στα δίχτυα της ψηφοθηρίας 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

H ανάπλαση - μονοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου από τη Φαρών έως την Ακρίτα αποτελεί το δεύτερο δειλό βήμα της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, μετά την ημιαποτυχημένη παρέμβαση στην Ανάσταση.

Ουσιαστικά η δημοτική αρχή κάνει αυτά τα δειλά βήματα με μισή καρδιά, επειδή αφενός δεν θέλει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και αφετέρου γιατί επιδιώκει να περιορίσει στο ελάχιστο το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί μέχρι τώρα εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζει η παραλιακή ζώνη τους περισσότερους μήνες του χρόνου. 

Ετσι και αλλιώς η εικόνα της έρημης παραλιακής ζώνης, που αποτελεί το αναμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας, μόνο ζημιά προκαλεί στη δημοτική αρχή και προσωπικά στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης που αναβαθμίστηκε στα χρόνια του κ. Νίκα, η παραλιακή ζώνη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν βγήκε αλώβητη από την κρίση και φιλοξενεί επισκέπτες ελάχιστους μήνες το χρόνο. Βεβαίως για την υποβάθμιση της Παραλίας δεν ευθύνεται αποκλειστικά η δημοτική αρχή αλλά και ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν και φοβούνται ότι μια ενδεχόμενη ριζική χωροταξική και κυκλοφοριακή αλλαγή θα "εξορίσει" από τη Ναυαρίνου τους αρπακολλατζήδες και όσους δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες. 

Σε κάθε περίπτωση η συντηρητική στάση ορισμένων επαγγελματιών δεν δίνει άλλοθι στη δημοτική αρχή, καθώς οφείλει να υπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πόλης και όχι τις ιδεοληψίες όσων φοβούνται την οικονομική μεγέθυνση. Από εκεί και πέρα η μονοδρόμηση ενός μόνο τμήματος της οδού Ναυαρίνου δεν πρόκειται ούτε να αλλάξει τη συνολική εικόνα της παραλιακής ζώνης, ούτε βεβαίως μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνέπειες που θα είχε η πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου. Ακόμα και αν μεσοπρόθεσμα στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια του δημάρχου για δημιουργία μαρίνας γιοτ στο λιμάνι της Καλαμάτας, η υπόλοιπη παραλιακή ζώνη θα εξακολουθεί να θυμίζει τους περισσότερους μήνες το φτωχό συγγενή της πόλης. Στην πραγματικότητα, δεν θυμίζει, αλλά μετατρέπεται σε μεγάλο βαθμό σε... αποθήκη των καταστηματαρχών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα για να συνεχίσουν να αποθηκεύουν ό,τι μπορούν στην παραλία της Καλαμάτας. 

Ποιος θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της παραλιακής ζώνης αλλά και την οικονομική πορεία της Καλαμάτας; Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά πάντως δεν θα το κάνει μια δημοτική αρχή που έχει παγιδευτεί στα δίχτυα της ψηφοθηρίας που η ίδια άπλωσε, για να εξασφαλίσει αρχικά την εκλογή της και στη συνέχεια την επανεκλογή της. Εκτιμώ επίσης ότι η αποτυχημένη της πολιτική στην παραλιακή ζώνη θα μπορούσε κάλλιστα να διδάσκεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως παράδειγμα προς αποφυγήν, καθώς σπάνια παγκοσμίως μια τόσο προνομιούχα περιοχή παραμένει αναξιοποίητη. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι στο θέμα της Παραλίας της Καλαμάτας η δημοτική αρχή έχει στη διάθεσή της μια Φεράρι και ενώ οδηγεί συνεχώς με πρώτη ταχύτητα είναι απολύτως ικανοποιημένη γιατί προσπερνάει... πατίνια. Φυσικά στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η δημοτική αρχή Καλαμάτας που αξιοποιεί ελάχιστα τις παραγωγικές δυνατότητες, αλλά σίγουρα η παραλιακή ζώνη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής μπορεί να μετατραπεί σε έρημη ζώνη, επειδή οι πολιτικοί φοβούνται να κόψουν τα δεσμά που τους ενώνουν με το συντηρητικό εκλογικό σώμα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 13:50